Ομάδα Των Φιλόζωων Εθελοντών ΑδέσποταGreece: Δελτίο Τύπου για τον νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

 

Ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς είναι εδώ και το μόνο που ήρθε τελικά να λύσει είναι το πως θα δοθούν περισσότερα έργα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιώτες, και ενώ φυσικά παράλληλα το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά δεν λύνει τίποτα όσον αφορά την εξάλειψη του φαινομένου που ταλανίζει την χώρα μας για δεκαετίες και είναι αυτό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και είναι κάτι που ο νόμος που ψηφίστηκε φυσικά δεν έρχεται να το λύσει.


Γιατί; Μα πολύ απλά για δύο βασικούς λόγους!


Πρώτον: Γιατί δεν επιβάλλεται στους κτηνιάτρους το να μην μπορούν και να μην επιτρέπεται συγχρόνως  να εξετάσουν ένα οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς, γάτα ή σκύλο χωρίς αυτό να έχει τοποθετημένο επάνω στο ζώο αυτό το υποχρεωτικό microchip. Επιπλέον ο νόμος κανονικά θα έπρεπε να υποχρεώνει τον κτηνίατρο να τοποθετεί στο ζώο το microchip πάρα πολύ φθηνά και χωρίς να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη. Το microchip δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σήμερα να κοστίζει το πολύ πάνω από 6-8€μ και άντε το πολύ 9€.


Δεύτερον: Όσον αφορά τις δομές που απαιτεί ο νόμος από τους Δήμους να έχουν, δεν προβλέπεται καμία απολύτως κύρωση στους Δήμους αλλά και στους Δημάρχους που δεν εφαρμόζουν συνειδητά ή όχι τον νόμο αυτόν.


Επιπλέον θα έπρεπε κατά την γνώμη μας και την άποψη μας αλλά και την πάγια θέση μας ο κάθε δήμος να διαθέτει πρώτον ένα δημοτικό κτηνιατρείο το οποίο θα μπορούσε να περιθάλψει τα ζωάκι συντροφιάς των φτωχών συμπολιτών μας ακόμα και εντελώς δωρεάν και να μειώσει έτσι και τις δαπάνες του δήμου προς τα ιδιωτικά κτηνιατρεία για την διαχείριση της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και οι οποίες φυσικά πανελλαδικά και σε όλους σχεδόν τους δήμους είναι τεράστιες. Θα μπορούσε επίσης παράλληλα στο δημοτικό κτηνιατρείο να τσιπάρει ο κάθε δημότης το σκυλάκι του πάρα πολύ φθηνά έως και εντελώς δωρεάν αν πρόκειται για οικονομικά ασθενές άτομο, και αυτό είναι κάτι φυσικά που ο νόμος όχι μόνο δεν το προβλέπει αλλά καλεί κιόλας τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για το microchip, το dna του σκυλιού του για την βάση δεδομένων του υπουργείου και τόσα άλλα που θα χρειαστούνε πολλές σελίδες για να τα αναφέρουμε.


Επίσης δεν συμφωνούμε με την δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίου από φιλοζωικούς συλλόγους και ιδιώτες, Αυτό πρέπει να είναι και να αποτελεί καθαρά ευθύνη του δήμου και του κράτους. Όσον αφορά τώρα τους φιλοζωικούς συλλόγους πιστεύουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και να αποτελούν ενεργά μέρος των ενεργειών για την επίλυση του προβλήματος και όχι να αναλαμβάνουνε αυτοί την διαχείρισή του.


Τέλος θέλουμε να πούμε εδώ ότι ζητάμε και εμείς με την σειρά μας να αποσυρθεί και να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος και να υπάρξει άμεσα και μελλοντικά ένας καινούργιος νόμος ο οποίος όμως θα έρθει πλέον αν δώσει την πραγματική λύση στο πρόβλημα αυτό, που τόσα χρόνια και δεκαετίες ολόκληρες μας ταλανίζει σαν χώρα και σαν κράτος και που πρέπει επιτέλους να λυθεί.


Τέλος επίσης θέλουμε να καλέσουμε τις φιλοζωικές ομοσπονδίες αλλά καθώς επίσης και όλους τους φιλοζωικούς συλλόγους της χώρας να συνυπογράψουν όλοι μαζί εδώ την συγκεκριμένη ανακοίνωση, για να γίνουμε όλοι μαζί πιο δυνατοί και μαζικοί, ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα για την επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος.


Η Ομάδα Των Φιλόζωων Εθελοντών


ΑδέσποταGreece


Αθήνα 02/10/2021

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη