Η Οδύσσεια του Ομήρου για να ταφούν δύο νεκρά γατάκια

Μας ειδοποίησαν το Μεγάλο Σάββατο για δύο νεκρά μωρά γατάκια στο πάρκινγκ της Αρβανιτιάς και για τα οποία ειδοποιηθήκαμε από κάποιον κύριο που ήταν περαστικός και έτυχε να τα δει και να μας ενημερώσει. Ο ίδιος άνθρωπος μας ενημέρωσε και για ένα τρίτο επίσης μωρό γατάκι το οποίο παρότι ενώ μεταβήκαμε στο σημείο σχεδόν αμέσως, εντός μάλιστα μισής ώρας από την στιγμή που ενημερωθήκαμε, ενώ εντοπίστηκαν τα δύο νεκρά μωρά γατάκια, το τρίτο για το οποίο έγινε και λόγος ότι ήταν ακόμα ζωντανό, παρά τις μεγάλες και αγωνιώδεις προσπάθειές μας να το  βρούμε δυστυχώς δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του, και δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο και η διάσωσή του είτε από τον δήμο Ναυπλίου σε συνεργασία με εμάς είτε από το συνεργαζόμενο με τον Δήμο φιλοζωικό σωματείο δηλαδή την Ζωοφιλική Ένωση Ναυπλίου το τηλέφωνο της οποίας από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και χτες το απόγευμα που τους καλούσαμε έβγαινε στον καλούντα δηλαδή σε εμάς ως κλειστό!

Στην φωτογραφία στο σημείο που δείχνει η πινέζα βρίσκεται ακριβώς το σημείο στο οποίο εντοπίστηκαν τα δύο νεκρά μωρά γατάκια

Τα δύο μωρά νεκρά γατάκια στο πάρκινγκ της Αρβανιτιάς

Να σημειωθεί εδώ ότι το τηλέφωνο στο οποίο καλούσαμε την Ζ.Ε.Ν., είναι το τηλέφωνο το οποίο έχει η ίδια η Ζ.Ε.Ν., δημοσιεύσει στην σελίδα της!

Σήμερα καταφέραμε τελικά να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο Ναυπλίου στο τηλέφωνο 2752361307, και μας απάντησε το Κ.Ε.Π. της Νέας Τίρυνθας λέγοντας μας ότι θα το μεταφέρει λογικά το θέμα αυτό στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων. Παράλληλα σε επικοινωνία που είχαμε νωρίτερα σήμερα το πρωί με το συνεργαζόμενο κτηνιατρείο του Δήμου, οι άνθρωποι εκεί βεβαίως και προσφέρθηκαν ναι μεν να μας βοηθήσουν αλλά μας προέτρεψαν κιόλας να απευθυνθούμε στην περιφέρεια που είναι αρμόδια για αυτό το θέμα, δηλαδή την ταφή των αδέσποτων ζώων και κάπου εκεί ξεκινάει και επίσημα η οδύσσειά μας. 

Η αλήθεια βέβαια εδώ όμως είναι ότι με το συνεργαζόμενο του Δήμου κτηνιατρείο, εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι εκεί μας μετέφεραν αυτό που οι ίδιοι γνώριζαν, κα μάλιστα επικοινώνησαν με την περιφέρεια χωρίς όμως να βρουν κάποιον και μας μας είπαν ότι δίνουν την μάχη να βρουν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οπότε και τους ευχαριστούμε πολύ για την βοήθειά τους.

Στην συνέχεια λοιπόν καλούμε στην Διεύθυνση της Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, και μας απαντούν ότι δεν είναι αρμόδιοι αυτοί  αλλά ο Δήμος για το θέμα αυτό της περισυλλογής και της ταφής των δύο νεκρών γατιών, ενώ παράλληλα μας δίνουν και έναν άλλο αριθμό τηλεφώνου καλώντας στον οποίο δεν μπορέσαμε εκείνη την στιγμή να βρούμε κανέναν υπεύθυνο, οπότε και στραφήκαμε πλέον από την αγανάκτησή μας στην νομοθεσία, η οποία στο τέλος μας έλυσε και τα χέρια.


«1. Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καθαριότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς και τα πεζοδρόμια τα νεκρά ζώα και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Πριν από την αποτέφρωση ή την ταφή των ζώων ενημερώνεται ο οικείος δήμος ή ο συμβεβλημένος κτηνίατρος των εταιρειών λειτουργίας των εθνικών οδών, εάν υφίσταται, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις του παρόντος. Σε περίπτωση δεσποζόμενου ζώου, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης αυτού.

2. Η διάθεση των νεκρών ζώων, όπως η αποτέφρωση και η υγειονομική ταφή, πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

3. Αποτεφρωτήρια και κοιμητήρια ζώων ιδρύονται και λειτουργούν από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδέσμους αυτών, καθώς και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με τον ν. 4014/2011 (Α’ 209). Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν, επίσης, να συμβάλλονται με ιδιωτικά αποτεφρωτήρια και κοιμητήρια ζώων, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147).»

Οπότε λοιπόν όπως προκύπτει από την νομοθεσία η αρμόδια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα του αστικού δικτύου, είναι σαφώς και προφανώς η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων, εφόσον τα μωρά αυτά γατάκια εντοπίστηκαν εντός του αστικού ιστού του Δήμου Ναυπλιέων, ο μόνος υπεύθυνος για την ταφή τους είναι ο Δήμος Ναυπλιέων και μόνο! Ούτε προφανώς η περιφέρεια αλλά ούτε επίσης και κανένας άλλος!

Εμείς λοιπόν στην συνέχεια επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία της καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων, και αφού μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον επόπτη καθαριότητας του Δήμου, εκείνος μας δεσμεύτηκε ότι  θα μεριμνήσει άμεσα για το θέμα ώστε να περισυλλέγουν και να ταφούν κανονικά τα άτυχα αυτά γατάκια.

Παρόλη αυτήν την οδύσσεια που περάσαμε λοιπόν καταφέραμε αυτό που έπρεπε εδώ και τόσες μέρες να έχει γίνει απλά λόγω των αργιών και των γιορτών της Ανάστασης και του Πάσχα δεν μπορούσε να γίνει αλλά εμείς σίγουρα δεν το αφήσαμε έτσι. Και παρά λοιπόν το γεγονός του ότι τα μέλη μας έγιναν μπαλάκι με τις διάφορες υπηρεσίες τελικά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων, μερίμνησε μες το μεσημέρι σήμερα 27/04/2022 ώστε να περισυλλεγούν τα γατάκια για ταφή.

Το σημείο στο οποίο βρισκόντουσαν πριν να περισυλλεγούν τα δύο μωρά νεκρά γατάκια

Τελικά όλο αυτό αποδεικνύει ότι όταν το αποφασίσεις να κάνεις κάτι και το παλέψεις σωστά θα τα καταφέρεις, παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, πάντα στο τέλος τελικά τα καταφέρνεις. Αλλά εδώ όμως χρειάζεται και μία προσοχή! Πολλοί φιλόζωοι προτιμούν να τα κάνουν όλα οι ίδιοι και μην ειδοποιήσουν τον Δήμο Ναυπλιέων για να αναλάβει αυτός να το κάνει αυτό που την κάθε φορά θα πρέπει να κάνει, με αποτέλεσμα να γυρνάνε οι ίδιοι οι φιλόζωοι που κάνουν μόνοι τους την δουλειά του Δήμου και να λένε ότι ο Δήμος δεν κάνει τίποτα.

Όπως προκύπτει λοιπόν από όλα όσα σας αναφέραμε παραπάνω, αυτό δεν ισχύει και όχι μόνο απλά δεν ισχύει καθόλου αλλά αντιθέτως μάλιστα το ηθικό δίδαγμα σε όλο αυτό είναι ότι όταν παλεύεις να ενεργοποιηθούν λίγο περισσότερο του Δήμου οι μηχανισμοί στο τέλος θα τα καταφέρεις.

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου

Ναύπλιο 27/04/2022


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη