Οι Αρχές Μας

 Τα πιστεύω μας και τα θέλω μας!

 

Ως η πρωτοβουλία των Ναυπλιωτών Δημοτών - Πολιτών, Φιλόζωων Εθελοντών « Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου», έχουμε κάποιες αρχές με τις οποίες βαδίζουμε και μέσω αυτών των αρχών προσπαθούμε να υπάρξει μία καλύτερη και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνιου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα που μαστίζει ακόμη και σήμερα την κοινωνία μας.

Ποιες είναι οι αρχές μας:

Πρώτον: Πιστεύουμε ότι η φόλα σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων. Είναι μία τακτική απόλυτα κατακριτέα και καταδικαστέα που από τον νόμο θεωρείται δολοφονία. Σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνουμε τον οποιονδήποτε να ρίξει φόλα αντίθετα καταγγέλλουμε και αναδεικνύουμε καθημερινά όσα περιστατικά φόλας λάβουμε γνώση ότι έγιναν.

Δεύτερον: Πιστεύουμε ότι πρέπει όταν αποκτήσεις ένα ζωάκι πρέπει να το αγαπάς και να το προσέχεις. Να το έχεις σαν μέλος της οικογένειάς σου. Να είσαι πάντα εκεί όταν σε χρειάζεται και να μην το εγκαταλείψεις ποτέ. Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς πλέον να το συντηρήσεις για οποιονδήποτε λόγο προτείνουμε να το δώσεις για υιοθεσία. Μην το εγκαταλείψεις στο δρόμο!

Τρίτον: Η κακοποίηση ενός ζώου με οποιονδήποτε τρόπο αποτελεί έγκλημα εις βάρους μιας ζωής και είναι καταδικαστέα. Δεν στηρίζουμε την κακοποίηση των ζώων με οποιονδήποτε τρόπο αντίθετα την καταγγέλλουμε και αναδεικνύουμε τα όποια περιστατικά κακοποίησης ζώων έρθουν στην αντίληψή μας.

Τι θέλουμε:

Θέλουμε να υπάρχουν σε κάθε Δήμο και με ευθύνη του κάθε Δήμου όλες οι απαραίτητες δομές για την φιλοξενία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δηλαδή καταφύγια, δημοτικά κτηνιατρεία κ.λ.π.
Θέλουμε να οι φιλοζωικοί σύλλογοι να προστατεύουν πραγματικά τα ζώα παλεύοντας για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Θέλουμε δηλαδή οι φιλοζωικοί σύλλογοι αντί να γεμίζουν με σκυλιά τα σπίτια των φιλόζωων εθελοντών και με ολοένα και πιο αυξημένα χρέη τους κτηνιάτρους, να απαιτήσουν από τους Δήμους να εφαρμόσουν το νόμο και φτιάξουν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνοδευόμενα από τα δημοτικά κτηνιατρεία που θα αναλαμβάνουν την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί από φιλόζωους οι οποίοι με δικιά τους ευθύνη περισυλλέγουν και περιθάλπουν αδέσποτα ζωάκια, με αποτέλεσμα όμως τα ζωάκια αυτά να στοιβάζονται σε κτηνιατρεία αλλά και στα σπίτια φιλόζωων και μετά να αναζητείται λύση φιλοξενίας | υιοθεσίας μέσω των social media. Δεν αποτελεί λύση του προβλήματος αυτή η τακτική αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει την διαιώνισή του καθότι για όποιο ζωάκι δεν βρεθεί λύση φιλοξενίας | υιοθεσίας το επανεντάσσουν στο φυσικό του περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η δουλειά των φιλόζωων εθελοντών είναι να απαιτούν από τους Δήμους διαρκώς και αδιαλείπτως να κάνουν την δουλειά τους φτιάχνοντας καταφύγια υποδείγματα τα οποία συνοδευόμενα από τα δημοτικά κτηνιατρεία ή τα ιδιωτικά κτηνιατρεία θα λύσουν το πρόβλημα της περίθαλψης και της φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων με οικονομική κάλυψη από τους Δήμους όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος.

Πρέπει να στειρώνονται τα ζώα συντροφιάς υποχρεωτικά και με ευθύνη του ιδιοκτήτη και να τσιπάρονται επί τόπου. Οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να διαθέτουν το ειδικό μηχάνημα ελέγχου ηλεκτρονικής σήμανσης ζώων συντροφιάς και να πραγματοποιούν τακτικά ελέγχους σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και όπου δεν βρεθεί ηλεκτρονική ταυτότητα(microchip) στο οποιοδήποτε δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς να επιβάλλεται αμέσως το ανάλογο πρόστιμο προς συνετισμό του ιδιοκτήτη για άμεσο τσιπάρισμα του ζώου.

Όπου οι αρμόδιες αρχές δεν διαθέτουν το ειδικό scanner για τον εντοπισμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας(microchip), ζώου συντροφιάς, θα πρέπει με τον κατάλληλο νομικό τρόπο οι φιλοζωικοί σύλλογοι να απαιτούν τον εφοδιασμό των αρμόδιων αρχών με το ειδικό scanner.

Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε το ανεξέλεγκτο τάισμα αδέσποτων ζώων σε δρόμους και πολυκατοικίες ή πυλωτές και γκαράζ πολυκατοικιών για έναν και μόνο λόγο. Όταν συμβαίνει αυτό να ταΐζουν δηλαδή ανεξέλεγκτα οι φιλόζωοι στους δρόμους και σε πυλωτές και εισόδους ή γκαράζ πολυκατοικιών, δημιουργούνται αγέλες αδέσποτων σκυλιών που επιτίθονται σε ότι κινείται. Είτε πρόκειται για πεζό, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο ή δίκυκλο, το κυνηγάνε μετά μανίας υπερασπίζοντας τον χώρο τους, δηλαδή αυτόν που έχουν μάθει ως χώρο τους λόγο του συνεχούς ταΐσματος στο ίδιο σημείο πράγμα το οποίο ενισχύει την κτητική συμπεριφορά που τα σκυλιά ειδικά έχουν από την φύση τους. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ο τραυματισμός των μοτοσικλετιστών λόγω της πτώσης από την μοτοσυκλέτα από το κυνήγι των σκυλιών ή το δάγκωμα ενός πεζού με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση τον τραυματισμό κάποιου ανθρώπου. Στην περίπτωση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος συμπεριλαμβανομένου και του δικύκλου υπάρχει πάντα η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος με πιθανό θανάσιμο τραυματισμό, εξαιτίας του κυνηγιού των αδέσποτων σκυλιών σε αγέλες και μη προς τα οχήματα αλλά ακόμα και τους πεζούς.

Οφείλουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι πρώτα από όλα να μην παραπληροφορούν όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τον κόσμο διότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από απλούς πολίτες δεν επιβάλλεται από τον νόμο αλλά απλώς επιτρέπεται.

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι οφείλουν να προστατεύουν τον κόσμο από την δημιουργία αγελών αδέσποτων σκυλιών με το να μην προωθούν την ελεύθερη σίτιση από τον οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε σημείο, διότι ο τρόπος σίτισης αυτός δεν αποτελεί ούτε ένδειξη αλλά ούτε και σημάδι φιλοζωίας, αντίθετα αποτελεί εκμετάλλευση των αδέσποτων ζώων με σκοπό την φύλαξη κάποιων περιουσιακών στοιχείων όπως σπίτια, χωράφια κ.λ.π., πράγμα το οποίο κατά την γνώμη μας είναι απαράδεκτο.

Θέλουμε ο κόσμος όλος να ασπαστεί την φιλοζωία και να την κάνει κτήμα του. Να αγαπάει τα ζώα όπως αγαπάει τα ίδια του τα παιδιά και να θεωρεί τα κατοικίδια του μέλη της οικογένειάς του.