Τι μπορεί να προσφέρει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς

 

Η αλήθεια είναι ότι τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν πράγματι σε πείσμα κάποιων που ισχυρίζονται το αντίθετο, χώρους ασφαλούς φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Πολλοί είναι αυτοί που επίσης υποστηρίζουν ότι τα καταφύγια δεν προσφέρουν στα αδεσποτάκια απολύτων τίποτα. Εδώ όμως κάνουν λάθος γιατί το καταφύγια προσφέρουν πράγματα στα αδέσποτα ζωάκια και μάλιστα πολλά.

Ας πάμε όμως να δούμε τι μπορεί να προσφέρει λοιπόν το καταφύγιο σε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς.

Ένα σωστό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς μπορεί να δώσει σίγουρη λύση σε έναν ικανό αριθμό προβλημάτων που υπάρχουν όσον αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους που υποχρεούνται σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 άρθρο 9 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι:« Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.»


Το πρώτο πρόβλημα που μπορεί να λύσει λοιπόν το δημοτικό καταφύγιο είναι η στέγη και η φιλοξενία των αδέσποτων ζώων μέσα σε αυτό έτσι ώστε να μην τριγυρνάνε στους δρόμους σαν τις άδικες κατάρες, κινδυνεύοντας έτσι από τις φόλες αλλά και από τα διερχόμενα οχήματα.Επίσης όμως πέραν από αυτό όταν τα αδεσποτάκια περισυλλεγούν και  μεταφερθούν στο καταφύγιο τότε δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουνε αγέλη η οποία αν βρισκόταν στον δρόμο θα επιτίθονταν συνέχεια στους περαστικούς. Επιπλέον μέσα στο δημοτικό καταφύγιο δύναται να λειτουργεί και το δημοτικό κτηνιατρείο το οποίο έρχεται όμως με την σειρά του να λύσει τα εξής προβλήματα. Πρώτα από όλα την στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων αρσενικών και θηλυκών, χωρίς απολύτως καμία διάκριση ως προς το φύλο του κάθε σκυλιού. Επιπλέον θα τοποθετείται άμεσα και με μικρό κόστος η απαιτούμενη ηλεκτρονική σήμανση στα σκυλιά. Επίσης θα μπορεί άμεσα να λύση το πρόβλημα της περίθαλψης των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο με επίσης μικρό κόστος.

Στο καταφύγιο παράλληλα υπάρχει ο χώρος που απαιτείται για να φιλοξενηθεί το αδέσποτο ζώο συντροφιάς που χρήζει περίθαλψης και παρακολούθησης από τους κτηνιάτρους. Όλα τα προαναφερόμενα είναι λόγοι να υπάρχει καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε όλους τους Δήμους και όχι σκέτα δημοτικά κτηνιατρεία ακριβώς γιατί στο καταφύγιο υπάρχει ο χώρος για να φιλοξενηθεί ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς μέχρι να ολοκληρωθεί η περίθαλψή του και αυτό είναι το επόμενο πρόβλημα που μπορεί πολύ εύκολα να λύσει ένα καταφύγιο.

Επίσης στο καταφύγιο δύναται να υπάρχει και εκπαιδευτής ο οποίος θα αναλαμβάνει να εξημερώνει τα άγρια σκυλιά που περισυλέχθηκαν ως επιθετικά και θα φροντίζει να εξομαλύνει την κατάστασή τους καθώς και την συμπεριφορά τους προς τον άνθρωπο αλλά επίσης και τα άλλα ζώα. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς να υπάρχει και ένας εκπαιδευτής έτσι ώστε να οδηγούνται ολοένα και λιγότερα ζώα σε ευθανασία λόγω της επιθετικότητάς τους. Πράγμα το οποίο δίνει στα αδέσποτα μία δεύτερη ευκαιρία να βρούνε μία οικογένεια και να γλυτώσουνε επιτέλους από τους δρόμους.

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς λοιπόν είναι το μόνο μέρος που μπορεί να εξασφαλιστεί η φιλοξενία των αδέσποτων και να καταγραφεί το ιστορικό τους και από εκεί και έπειτα στο χέρι του κάθε Δήμου είναι το αν θα κατασκευάσει και μία ιστοσελίδα όπου θα προβάλονται όλα τα ζωάκια που φιλοξενεί το καταφύγιο και θα έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης το επιθυμεί πρόσβαση στα στοιχεία και στο ιστορικό του κάθε σκυλιού προκειμένου αν το επιθυμεί βέβαια να προβεί σε μία υιοθεσία.

Συνοψίζοντας λοιπόν το καταφύγιο είναι το μόνο μέρος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και της περίθαλψής τους εάν στις εγκαταστάσεις του υπάρχει το δημοτικό κτηνιατρείο.Για αυτό και εμείς προτείνουμε δημοτικό καταφύγιο και μέσα στις εγκαταστάσεις του δημοτικό κτηνιατρείο γιατί το δημοτικό κτηνιατρείο από μόνο του δεν μπορεί να παρέχει τον απαιτούμενο χώρο φιλοξενίας για την περίθαλψη του κάθε αδέσποτου ζώου συντροφιάς ενώ στο καταφύγιο ο χώρος αυτός είναι δεδομένος.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη